علت چرخه قاعدگی نامنظم
قاعدگی مسئله ای مهم است که تمامی بانوان از سنین بلوغ به بعد تجربه می کنند.
اما مهم است که فواید قاعدگی را بشناسید تا بدانید در صورت بی نظمی در این روال سلامت فرد تا چه حد به خطر می افتد.
از مهمترین فواید قاعدگی منظم باید به تشخیص زمان تخمک گذاری اشاره کرد.
البته اگر قاعدگی به طور منظم اتفاق بیفتد نشان می دهد که تعادل هورمونی در بدن بانوان برقرار است.
این مسئله بر افزایش سلامت استخوان ها اثرگذار خواهد بود.
همواره به یاد داشته باشید که اگر قاعدگی در زمان مناسب اتفاق بیفتد نشان دهنده عملکرد صحیح تیروئید بوده و به انعطاف پذیری و سلامت پوست کمک شایانی می کند.
اگر که قاعدگی در زمان مناسب اتفاق می افتد افراد مدیریت بهتری بر خلق و خو خود داشته و از نظر روانی نیز شرایط مناسبی خواهند داشت.
بی نظمی در قاعدگی عواقب و عوارض وسیعی در پی دارد.
اما مهم است که علت بی نظمی قاعدگی را بشناسید تا بتوانید به موقع و با اقدامات کاربردی از گسترش این اختلال جلوگیری نمایید.
مهم است بدانید که بی نظمی در دوره قاعدگی بنا به دلایل مختلف اتفاق می افتد.
اگر بی نظمی در دوران بلوغ، بارداری یا شیردهی باشد و یا با آغاز یائسگی این بی نظمی اتفاق بیفتد فرایندی کاملاً طبیعی است.
به مرور زمان شرایط بهبود پیدا می کند و حتی در مواردی نیاز به درمان های تخصصی نمی باشد.
اما بی نظمی در قاعدگی زمانی خطرناک است که به دلایل غیر طبیعی رخ دهد.
گاهاً بیماری های مختلف در بدن بانوان و حتی اختلالات هورمونی می تواند منشأ بی نظمی ها باشد و باید خیلی سریع و فوری برای رفع آنها اقدام نمایید.
اگر بخواهیم کمی جزئی تر در مورد عوامل موثر بر چرخه قاعدگی نامنظم صحبت کنیم باید بدانید که اگر میزان هورمون ها در بدن بانوان بر هم بخورد به طور قطعی باعث نامنظم شدن پریود میشود.
البته برخی از انواع بیماری های رحمی مانند تخمدان پلی کیستیک و فیبروم های رحمی از جمله دلایل بروز بی نظمی در قاعدگی است که عموماً بانوان جوان در دوره باروری با چنین مشکلاتی مواجه میشوند.
از دیگر دلایل موثر بر برهم خوردن نظم قاعدگی باید به بیماری هایی همچون آندومتریوز اشاره کرد.
البته اگر بانوان با آندومتریوز و سرطان دهانه رحم مواجه باشند سلامت و کارایی تخمدان ها به خطر افتاده و قاعدگی بدون نظم اتفاق می افتد.
اما دیگر عوامل مانند اضطراب و استرس و حتی افزایش وزن و چاقی از دیگر مواردی است که بر اختلالات قاعدگی اثرگذار است.
اگر بانوان بیش از حد تمرینات ورزشی داشته باشند و یا از انواع داروها استفاده کنند ممکن است اختلال در چرخه قاعدگی را تجربه کنند.
تاثیر بیماری های رحم بر قاعدگی
رحم عضوی مهم در بدن بانوان است و وظیفه تخمک گذاری در زمان مشخص را بر عهده دارد.
اگر تخمدان ها عملکرد مناسبی نداشته باشند سلامت رحم به طور کامل تحت تاثیر قرار گرفته و به مرور زمان آسیب های جسمانی نمایان میشود.
قبل از هر چیز مهم است بدانید که اگر بانوان با بیماری هایی همچون فیبروم رحم مواجه باشند اولین نشانه ها را با تداخل در قاعدگی مشاهده می کنند.
زمانی که نظم قاعدگی بر هم می خورد افراد درد در ناحیه لگن را تجربه می کنند.
به یاد داشته باشید که مهمترین نشانه فیبروم های رحمی بی نظمی در قاعدگی بوده و با مشکلاتی همچون درد در قسمت پایینی کمر همراه است.
دیگر بیماری ها مانند آندومتریوز بر قاعدگی افراد اثرگذار است.
زمانی که سلول های داخلی رحم در قسمت های خارجی هم شروع به رشد و تکثیر می کنند این عارضه نمایان می گردد.
در طی هر چرخه قاعدگی پوشش داخلی رحم ضخیم تر شده و با هر قاعدگی فرو می ریزد.
اما زمانی که چنین اتفاقی رخ نمی دهد پوشش داخلی رحم به قوت خود باقی مانده و عدم قاعدگی مشکلات زیادی را به همراه دارد.
حتی ممکن است این افراد علاوه بر بی نظم شدن قاعدگی در دوره های طولانی مدت پریودهای شدید را تجربه کرده و حتی خونریزی بین قاعدگی برای آنها رخ می دهد.
این بانوان معمولاً در باردار شدن دچار مشکل شده و خروج لخته های بزرگ خون برای آنها نگران کننده خواهد بود.
یکی دیگر از مشکلاتی که بر بی نظمی پریود اثرگذار است سرطان دهانه رحم و آندومتریوز می باشد.
اگر بانوان با مشکلاتی همچون بیماری های التهابی لگن مواجه باشند ممکن است قاعدگی را به درستی تجربه نکرده و همین مسئله علاوه بر بیماری به وجود آمده برای آنها مشکل آفرین میشود.
علاوه بر بیماری های مربوط به رحم مشکلات هورمونی و حتی مصرف داروهای هورمونی و تمامی قرص های ضد بارداری و محصولات دارویی که ضد افسردگی هستند می توانند بر چرخه قاعدگی اثرگذار باشند.
با این حال تمامی عوامل موثر بر قاعدگی گاهاً می توانند این چرخه را با مشکل مواجه کرده و سیستم طبیعی رحم و بدن بانوان را مختل می کنند.
روش های بررسی و تشخیص علت بی نظمی قاعدگی
بی نظمی در قاعدگی مسئله ای مهم و نگران کننده است.
اگر بانوان در پی ماه های متوالی با این عارضه مواجه باشند باید سریعا به پزشک مراجعه کرده تا بررسی های تکمیلی انجام شود و بر اساس علت عارضه روش های درمانی انجام می پذیرد.
ساده ترین راه برای تشخیص بی نظمی در قاعدگی انجام آزمایش خون است.
به این واسطه پزشک می تواند عملکرد تیروئید را بررسی کرده و می توانند تشخیصی دقیق و بدون خطا داشته باشند.
اما بی نظمی در قاعدگی اگر برای مدت طولانی ادامه پیدا کند نشانه ای از بیماری های رحمی است و متخصصان برای کسب آگاهی بیشتر از وضعیت رحم انجام تست پاپ اسمیر را الزامی می دانند.
به این واسطه می توانند عفونت های مختلف را شناسایی کرده و اگر سلول های سرطانی در دهانه رحم وجود داشته باشند به حضور آنها پی می برند.
یک روش دیگر و البته کاربردی برای بررسی و تشخیص علت بی نظمی در قاعدگی انجام سونوگرافی لگنی است.
متخصصان با تصویربرداری از رحم، تخمدان ها و دیگر بخش های لگن می توانند اطلاعات لازم را جمع آوری کنند.
همچنین اگر نیاز باشد در موارد خاص، پزشک بیوپسی آندومتر را گزینه مناسبی دانسته و می توانند با نمونه برداری از بافت رحم تجزیه و تحلیل درستی نسبت به این عارضه داشته باشند.
اگر پزشک بخواهد که حفره های داخلی رحم را بررسی کند سونوهیستروگرام را گزینه مناسبی دانسته و با تزریق مایع به رحم می توانند حتی کوچک ترین حفره ها را بررسی کنند.
از این روش تشخیصی برای شناسایی پولیپ یا فیبروم های رحمی استفاده میشود که البته بسیار موثر و کارآمد می باشد.
پیشگیری از اختلال در قاعدگی
اگر با بی نظمی در قاعدگی مواجه هستید نباید نسبت به این مسئله بی توجه باشید و باید سریعاً با پزشکان متخصص همچون دکتر فاطمه علیزاده در میان گذاشته تا در کنار انجام راه های تشخیصی فرایندهای درمانی موثر انجام پذیرد.
عموماً متخصصان برای پیشگیری از بی نظمی در قاعدگی راهکارهای بسیار آسان را به بانوان ارائه می دهند.
از آنها می خواهند که با رعایت این نکات ساده از سلامت و کارکرد درست رحم محافظت نمایند.
به یاد داشته باشید که اضافه وزن یک مشکل جدی و حاد است و باعث بروز بیماری های پنهان و خاموش میشود.
اگر بانوان مصرف کالری روزانه خود را کنترل کنند و وزن را در حد متعادل نگه دارند هرگز با چنین مشکلی مواجه نشده و دوره قاعدگی را با نظم تجربه خواهند کرد.
مهم است بدانید که استرس تاثیر بسیار زیادی بر بی نظمی قاعدگی دارد.
اگر روزانه در محیط های پرتنش قرار می گیرید می توانید با انجام فعالیت های خاص به ریلکس تر شدن ذهن خود کمک کرده و با کاهش استرس به سلامت رحم کمک خواهید کرد.
همچنین اگر به طور حرفه ای ورزش می کنید بهتر است که شدت آن را محدودتر کرده و هرگز در انجام فعالیت های تمرینی خود افراط نکنید.
توصیه میشود که به هیچ عنوان به صورت خودسرانه از قرص های پیشگیری از بارداری استفاده نکنید و روش های ایمن تر را جایگزین مصرف دارو نمایید.
اگر در دوران قاعدگی به طور مرتب از تامپون استفاده می کنید مهم است که در فواصل زمانی ۴ تا ۶ ساعته جهت تعویض آن اقدام کنید.
زیرا ممکن است با تجمع آلودگی در دهانه رحم مشکلات مختلف را تجربه کرده و به دنبال تجمع آلودگی مشکلات رحمی پدیدار میشود.
همچنین مهم است که بانوان در طی شبانه روز استراحت کافی داشته باشند و برای انجام معاینات ماهانه و سالانه حتماً به پزشک مراجعه کنند با این کار سریع تر از آسیب های احتمالی مطلع شده و هرگز با بیماری های بزرگ تر و وسیع تر مواجه نخواهند شد.
عوارض قاعدگی نامنظم
تمامی بانوان باید با عوارض ناشی از بی نظمی در قاعدگی آشنایی داشته باشند تا اگر با چنین اختلالی مواجه هستند سریعاً به پزشک مراجعه نمایند.
از شایع ترین عوارض اختلال در قاعدگی باید به کم خونی ناشی از فقر آهن اشاره کرد.
اگر افراد مشکلاتی را در قاعدگی تجربه کنند و در دوره های پیوسته با خونریزی های شدید مواجه شوند خون زیادی از دست رفته و کم خونی به وجود می آید.
این افراد دائماً خستگی زیاد و ضعف شدید داشته و حالاتی مانند سردرد، تنگی نفس و بالا رفتن ضربان قلب را بدون دلیل تجربه می کنند.
مهم است بدانید که اگر اختلالی در قاعدگی به وجود بیاید به این معناست که تخمک گذاری به درستی انجام نمیشود و این بانوان بیش از دیگران در معرض ناباروری هستند.
همچنین به یاد داشته باشید که اگر تخمک گذاری به درستی انجام نشود میزان و تعادل هورمون استروژن در بدن بر هم خورده و پوکی استخوان پدیدار میشود.
اگر به واسطه قاعدگی منظم سطح هورمون استروژن به حد متعادل نرسد احتمال بروز پوکی استخوان قوت می یابد.
پس از آن شکستگی پی در پی استخوان ها و حتی درد مفاصل برای بانوان رخ می دهد.
از دیگر عوارض شایع قاعدگی نامنظم باید به بیماری های قلبی عروقی اشاره کرد.
اگر سطح هورمون استروژن در بدن به حد مناسب نباشد به مرور زمان بیماری های قلبی عروقی پدیدار شده و افراد سلامت و عملکرد درست و بی نقص قلب را از دست می دهند.
حتماً می دانید که در هر دوره قاعدگی پوشش داخلی رحم ضخیم تر شده و پس از تخمک گذاری این لایه ها فرو می ریزد و قاعدگی اتفاق می افتد.
اگر فرد قاعدگی را به طور منظم تجربه نکند هر لحظه ضخامت رحم افزایش پیدا کرده و فرد با بیماری هایپرپلازی آندومتر مواجه خواهد شد.
در چنین شرایطی پوشش داخلی رحم به صورت غیر طبیعی ضخیم شده و احتمال بروز سرطان اندومتر افزایش می یابد.
با تمام این تفاسیر باید بدانید که اگر اختلالی در دوره قاعدگی وجود داشته باشد سلامت بدن به خطر افتاده و نه تنها رحم بلکه دیگر اعضای مرتبط نیز با مشکل مواجه میشوند.
4 دیدگاه دربارهٔ «عوامل نامنظم شدن قاعدگی»
سلام آیا کاهش ناگهانی وزن هم میتونه روی نامنظم شدن قاعدگی تاثیری داشته باشه؟
سلام. بله، کاهش ناگهانی وزن میتواند تأثیر قابل توجهی بر نامنظم شدن قاعدگی داشته باشد. تغییرات ناگهانی در وزن بدن میتواند بر تعادل هورمونها و عملکرد دستگاه تناسلی تأثیر بگذارد.
سلام سندرم تخمدان پلیکیستیک باعث نامنظم شدن قاعدگی میشه؟
سلام. بله، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یکی از علل شایع نامنظم شدن قاعدگی است. در زنان مبتلا به PCOS، تخمدانها ممکن است تعداد زیادی کیستهای کوچک (پلیکیستیک) داشته باشند که میتواند باعث اختلال در عملکرد هورمونی و سیکل قاعدگی شود.