درمان درد پریودی

فهرست مطالب

درمان درد پریودی

درد پریود (دیسمنوره) معمولاً به دلیل انقباضات رحمی در دوران قاعدگی ایجاد می شود و راه های مختلفی برای تسکین این درد وجود دارد.

علت درد پریود چیست؟

در هر چرخه قاعدگی زمانی که خونریزی آغاز می شود بانوان دردی را در قسمت پایینی شکم تجربه می‌ کنند که البته از نظر پزشکان کاملاً طبیعی است.

برخی از بانوان گاهاً در پی ابتلا به بیماری‌ های زنانه درد پریود را با حالتی آزار دهنده تجربه می کنند که می‌ تواند باعث ایجاد محدودیت برای بانوان شود.

درد پریود احتمالاً با گرفتگی در قسمت پایینی شکم همراه است.

اگر بخواهیم در خصوص علت درد پریود صحبت کنیم باید بدانید که این درد اغلب بر اثر ضخامت زیاد دیواره‌ های عضلانی رحم اتفاق می‌ افتد این انقباضات منجر به درد در ناحیه شکم و کمر شده و هر فرد چنین دردی را از نوع شدید یا خفیف تجربه خواهد کرد.

زمانی که انقباضات عضلانی در ناحیه رحم اتفاق می‌ افتد، فشاری که به مویرگ‌ ها وارد می شود باعث شده تا جریان خون و اکسیژن در این محدوده قطع شود و به دنبال آن درد در رحم حس می شود.

درد قاعدگی برای همه بانوان یکسان نیست ممکن است برخی از افراد در قسمت شکم و برخی دیگر در ناحیه کمر یا پا درد دوران پریود را تجربه کنند، البته این دردها تا حدودی طبیعی هستند و نهایتاً بعد از چند روز بهبود پیدا می‌ کنند.

علت درد پریود چیست؟
علت درد پریود چیست؟

مهم ترین علت درد کمر و شکم در دوران قاعدگی گرفتگی‌ های شدید عضلات رحم است، البته برخی از بانوان در دوره پریود پا درد را تجربه می‌ کنند که در پی ترشح بیشتر پروستاگلاندین‌ ها اتفاق می‌ افتد.

این هورمون نه تنها بر روی عضلات رحم بلکه بر روی عضلات ران پا و لگن نیز تاثیرگذار بوده و افزایش میزان این هورمون می‌ تواند باعث بروز سندروم پیش از قاعدگی شود.

اگر به دنبال ترشح این هورمون درهای شدیدی را در قسمت‌ های مختلف بدن تجربه می‌ کنید می‌ توانید قبل از آغاز قاعدگی از مسکن‌ هایی مانند ایبوپروفن استفاده کنید.

ناگفته نماند که افزایش هورمون پروستاگلاندین ها ممکن است سبب بروز درد در مفاصل و استخوان‌ های اطراف رحم و لگن هم شود که البته می‌ توانید دردهای استخوانی را با مصرف مسکن تسکین دهید.

درد دوران قاعدگی نه تنها در این چرخه ۷ روزه بلکه ممکن است حتی قبل از آن و بعد از آن در زمان تخمک گذاری اتفاق بیفتد، در هر صورت این دردها همیشه نگران کننده و خطرناک نیستند اما مهم است که در صورت تشدید درد و ناتوان شدن حتماً مسئله را به پزشک اطلاع دهید.

همچنین برخی از بیماری ها مانند تخمدان پلی کیستیک و آندومتریوز ممکن است باعث درد قاعدگی شوند.

علائم قاعدگی دردناک

از علائم این اختلال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد ضربان‌دار یا گرفتگی در زیر شکم
  • درد مبهم و مداوم در طول ۷ روز پریودی
  • دردی در قسمت پایین کمر و ران
  • حالت تهوع و استراغ
  • اسهال
  • سردرد و سرگیجه
  • دردی که ۱ تا ۳ روز قبل از پریودی شروع می‌شود، ۲۴ ساعت پس از شروع پریود به اوج خود می‌رسد و در عرض ۲ تا ۳ روز بعد به میزان اندکی فروکش می‌کند یا حتی از بین نمی‌رود.
  سندروم پیش از قاعدگی

قرص های مسکن درد قاعدگی

برای کاهش درد قاعدگی (دیسمنوره) استفاده از مسکن ها یکی از روش های موثر است، انواع مختلفی از مسکن ها وجود دارند که می توانند به کاهش درد کمک کنند.

ایبوپروفن

ایبوپروفن یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) است که در کاهش درد و التهاب بسیار موثر است.

ناپروکسن

ناپروکسن مسکنی  قوی تر از ایبوپروفن بوده و برای دردهای شدیدتر مناسب است.

استامینوفن

برای دردهای خفیف تر مناسب است، اما اثر ضد التهابی ندارد.

مفنامیک اسید

مفنامیک اسید نوعی قرص ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است که در اکثر مواقع برای درمان دردهای خفیف تا متوسط ​​استفاده می شود.

به ویژه برای درمان دردهای قاعدگی (دیسمنوره) مورد استفاده قرار می گیرد.

داروی هورمونی

اگر درد ناشی از عدم تعادل هورمونی باشد، پزشک ممکن است قرص های ضد بارداری یا داروهای تنظیم کننده هورمون را تجویز کند.

این داروها به کاهش پروستاگلاندین ها که عامل اصلی درد هستند کمک می کنند.

راه‌ های کاهش درد قاعدگی در خانه

اگر در هر دوره قاعدگی درد زیادی را در بخش‌ های مختلف بدن حس می‌ کنید می‌ توانید، با چند راهکار ساده این دردها را تسکین داده و قاعدگی را آسان‌ تر سپری کنید.

در دوره قاعدگی بانوان می‌ توانند مرتب از پدهای گرم یا کمپرس گرم استفاده کنند، قرار دادن پد گرم در قسمت انتهایی شکم به تسکین و بهبود گرفتگی‌ های عضلانی کمک کرده و البته دوره قاعدگی را برای بانوان آسان‌ تر می‌ کند.

هنگام پریود می‌ توانید با حمام آب گرم به تسکین درد قاعدگی کمک کنید، البته مصرف بیشتر آب و انجام تکنیک‌ های آرامش اعصاب مثل یوگا و مدیتیشن و حتی ورزش‌ های سبک کاربرد زیادی داشته و در این دوران به بهتر شدن حال عمومی بانوان کمک می‌ کند.

یکی دیگر از راهکارهای مهم برای تسکین درد قاعدگی این است که از مواد غذایی ضد التهاب استفاده کنید، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ ای، گیلاس و زغال اخته گزینه‌ های خوبی برای این دوران هستند.

ناگفته نماند که دمنوش یا چای بابونه به کاهش گرفتگی عضلات در قاعدگی کمک شایانی می‌ کند.

رژیم غذایی افراد در دوران قاعدگی تاثیر مستقیمی بر وضعیت جسمانی آنها خواهد داشت اگر از خوردن غذاهای شور، چرب یا شیرین خودداری کنید درد قاعدگی کمتر شده و این دوران با سهولت بیشتری سپری می شود.

اما اگر ضمن رعایت تمام نکات گفته شده باز هم درد زیادی را متحمل می شوید، می‌ توانید از مسکن‌ های بدون نسخه و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده کنید، برای دوران قاعدگی ایبوپروفن و ناپروکسن مسکن‌ های مناسبی هستند که با کاهش درد می‌ توانند دوره قاعدگی را برای افراد آسان‌ تر کنند.

اما در صورت نیاز به مصرف انواع مسکن حتماً با پزشکان مربوطه مشورت کنید زیرا مصرف دارو برای افرادی که با مشکل معده یا بیماری‌ ها و خونریزی کبدی مواجه هستند به هیچ عنوان مناسب نبوده و می‌ تواند وضعیت بیماران را وخیم‌ تر کند.

  سقط مکرر جنین

قرص مسکن پریود را عقب می اندازد؟

قرص مسکن پریود را عقب می اندازد؟
قرص مسکن پریود را عقب می اندازد؟

خیر، مسکن هایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن یا استامینوفن که برای تسکین درد پریود مصرف می شوند، معمولاً بر زمان پریود شما تأثیر نمی گذارند یا جزو عوامل نامنظم شدن قاعدگی نیستند.

این داروها تنها به کاهش درد و تسکین علائم قاعدگی کمک می کنند و عملکرد آنها به کنترل التهاب، کاهش انقباضات رحمی و تسکین درد محدود می شود.

داروهای زیر می تواند موجب ایجاد مشکل در قاعدگی شود.

  • قرص ضدبارداری هورمونی
  • داروی پروژسترونی

تاثیر مواد غذایی بر کاهش درد پریود

بسیاری از بانوان با آغاز قاعدگی دردهایی را تجربه می‌ کنند که ممکن است به نوعی برای آنها آزار دهنده باشد و سعی دارند با راهکارهای موثر از جمله داشتن رژیم غذایی مناسب درد پیش آمده را تسکین دهند.

برخی از مواد غذایی مانند دارچین نوعی مسکن برای دردهای پیش آمده در رحم است و می‌ توانید برای کاهش انقباضات رحمی از دمنوش دارچین استفاده کرده و یا می‌ توانید آن را با دیگر محصولات خوراکی مصرف کنید.

اما شکلات تلخ سبب تسکین درد در عضلات شده و گرفتگی ماهیچه‌ ها را خیلی زود رفع می‌ کند، همچنین می‌ توانید با مصرف زنجبیل میزان ترشح هورمون درد را در بدن کمتر کرده و شاهد افزایش انرژی بدن خواهید بود.

هیدراته نگه داشتن بدن مسئله دیگری است که کمتر کسی به آن توجه می‌ کند، اگر به طور مرتب آب بنوشید از درد و نفخ شکم جلوگیری کرده و بهتر است که در دوران قاعدگی برای افزایش جریان خون و رفع گرفتگی عضلات از آب گرم استفاده کنید.

همچنین مصرف دمنوش رازیانه و جعفری برای کاهش درد پریود مناسب هستند.

اسید چرب‌ های مفید مانند ماهی، گردو، بادام و کنجد برای این دوران کاربردی به شمار آمده و در کنار ماساژ درمانی روش‌ های موثری برای کاهش درد می باشند.

برای کاهش درد پریودی علاوه بر مواد غذایی برخی مکمل‌های حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی مانند ویتامین B6، ویتامین B1، ویتامین E، امگا3، کلسیم و منیزیم موثر هستند.

سندروم پیش از قاعدگی چیست؟

برخی از بانوان قبل از آغاز قاعدگی دردهایی را تحمل می‌ کنند که اصطلاحا به آنها سندروم پیش از قاعدگی گفته می شود و معمولاً در روزهای ابتدایی پریود از بین می‌ رود.

سندروم پیش از قاعدگی با علائم و نشانه‌ هایی همراه است که از مهم ترین آنها می‌ توان به تنش و اضطرابی اشاره کرد که بی‌ دلیل برای فرد اتفاق می‌ افتد.

البته این اختلال حالتی مانند افسردگی و تمایل به گریه را برای فرد به همراه آورده و ممکن است نوسانات خلقی و حتی خشم برای آنها رخ دهد.

بانوان مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی علاوه بر دردی که در ناحیه شکم و کمر اتفاق می‌ افتد در تمرکز کردن نیز دچار مشکل شده و تغییراتی در میل جنسی آنها اتفاق می‌ افتد به مرور زمان دردهای مفصلی و عضلانی را تجربه می‌ کنند و حس خستگی زیاد بر آنها غلبه خواهد کرد.

ناگفته نماند که از نشانه‌ های فیزیکی سندروم پیش از قاعدگی باید به یبوست یا اسهال اشاره کرد که اغلب ممکن است افراد نفخ شکم و حساسیت سینه‌ ها را به طور شدید تجربه نمایند.

  درمان عفونت واژن

اما اگر بخواهیم علل تاثیرگذار بر سندروم پیش از قاعدگی را بررسی کنیم باید به تغییرات هورمونی شدید در این دوره اشاره کرد، اما به یاد داشته باشید که تغییرات شیمیایی که در مغز اتفاق می‌ افتد منجر به سندروم پیش از قاعدگی می شود.

معمولاً افراد در پی ابتلا به افسردگی احتمالاً با سندروم پیش از قاعدگی مواجه می شوند و حالات نگران کننده مربوط به افسردگی در این دوره تشدید می شود.

پیشگیری از درد قاعدگی

بله، قاعدگی دردناک (دیسمنوره) تا حد زیادی قابل پیشگیری است، به خصوص اگر اقدامات پیشگیرانه به طور منظم انجام شود.

اصلاح سبک زندگی

ورزش هایی مانند پیاده روی، یوگا، شنا و کشش می توانند گردش خون را بهبود بخشند و شدت انقباضات رحمی را کاهش دهند.

خوردن غذاهای غنی از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم می تواند به کاهش درد کمک کند، سبزیجات، میوه ها، ماهی های چرب (مانند سالمون)، آجیل و دانه ها.

از غذاهای بد مانند غذاهای پرچرب، قهوه، نوشابه ها و غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید.

تکنیک های مدیریت استرس مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و آرامش می تواند به تعادل هورمون ها کمک کند.

داشتن خواب کافی به بهبود علام، کم خوابی می تواند علائم قاعدگی را بدتر کند.

داروها و مکمل ها

استفاده منظم از مسکن ها و داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن می توانند از شدت درد در روزهای قبل از قاعدگی و در چند روز اول جلوگیری کنند.

مصرف منظم قرص های ضدبارداری زیر نظر پزشک می تواند از شدت و طول مدت درد قاعدگی بکاهد.

مصرف مکمل های حاوی منیزیم، کلسیم، ویتامین B6 و ویتامین E به تنظیم انقباضات عضلانی و کاهش درد کمک می کند.

درمان های طبیعی

استفاده از بطری آب گرم روی شکم یا کمر می تواند به کاهش درد کمک کند.

نوشیدن دمنوش های گیاهی مانند زنجبیل، بابونه، دارچین یا نعناع فلفلی می تواند به کاهش علائم کمک کند.

ماساژ با روغن های طبیعی (مانند روغن زیتون یا نارگیل) می تواند انقباضات عضلانی را کاهش دهد.

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟
چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که درد پریودی، هر ماه باعث ایجاد اختلال در عملکرد فرد می‌شود بهتر است به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد.

همچنین در صورت داشتن علائم زیر مراجعه به پزشک ضروری است:

  • طولانی شدن درد بعد از قرار دادن آی‌یودی
  • داشتن حداقل سه دوره قاعدگی دردناک
  • دفع لخته خون
  • درد همراه با تهوع و استفراغ
  • درد لگن در فاصله بین قاعدگی‌ها
  • تب
  • ترشحات بدبوی واژن

همه بانوانی که با درد شدید قاعدگی یا سندروم پیش از قاعدگی مواجه هستند می‌ توانند در صورت عدم کنترل این عارضه در خانه به پزشک متخصص همچون دکتر فاطمه علیزاده مراجعه کرده و با مصرف انواع دارو شرایط تحت کنترل در می‌ آید و افراد یک قاعدگی آسان و بدون درد را تجربه خواهند کرد.

6 دیدگاه دربارهٔ «درمان درد پریودی»

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      در برخی شرایط با صلاحدید پزشک روش آی یو دی برای درمان دردهای پریودی استفاده می‌شود.

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      در صورت داشتن علائمی مانند طولانی شدن درد بعد از قرار دادن آی‌یودی، داشتن حداقل سه دوره قاعدگی دردناک، دفع لخته خون، درد همراه با تهوع و استفراغ و تب.

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      بله، در دوران پریود از غذا های پرچرب پرهیز کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *