قرص ضدبارداری

فهرست مطالب

قرص ضدبارداری

قرص ضد بارداری چیست؟

یکی از روش‌ های کاربردی برای پیشگیری از بارداری استفاده از قرص‌ های ضد بارداری می‌ باشد.

از زمان‌ های گذشته تاکنون این قرص‌ های هورمونی روشی موثر و شناخته شده برای پیشگیری از بارداری بودند و تا به امروز از روش‌ های محبوب به شمار می‌ آید.

قرص‌ های ضد بارداری دارای مقادیر معینی از انواع هورمون‌ ها هستند که با هدف پیشگیری از بارداری تولید می‌شوند.

این قرص‌ ها حاوی استروژن و پروژسترون می‌ باشند و دسته دیگری از آنها تنها دارای هورمون پروژسترون هستند.

این قرص‌ ها بر اساس عملکردی که دارند برای بانوان تجویز می‌شوند و هر فرد موظف است که دوز مشخصی از آنها را در زمان معین مصرف کرده تا به راحتی برای پیشگیری از بارداری اقدام کنند.

هرگونه اختلال در مصرف قرص‌ های ضد بارداری باعث می‌شود تا عملکرد درستی نداشته و ممکن است حتی فرد با بارداری‌ های ناخواسته مواجه شود.

اما نکته دیگری که باید بدانید این است که قرص‌ های ضد بارداری تنها برای پیشگیری از بارداری استفاده نمی‌شود بلکه در موارد دیگر روشی کاربردی برای پیشگیری از قاعدگی است و البته برای درمان برخی از انواع بیماری‌ ها کاربرد دارد.

از آنجایی که قرص‌ های ضد بارداری حاوی مقادیری از هورمون‌ های زنانه هستند فرد نباید به هیچ عنوان به صورت خودسرانه از آنها استفاده کند و باید تحت نظر متخصصان سازگارترین قرص را انتخاب کرده و با دوز مشخص و در زمان معین مصرف نمایند.

عوارض ناشی از قرص‌های ضد بارداری

عوارض ناشی از قرص‌های ضد بارداری
عوارض ناشی از قرص‌های ضد بارداری

بسیاری از بانوان در پی استفاده از قرص‌ های ضد بارداری مشکلاتی را تجربه می‌کنند که با توجه به وضعیت جسمانی هر فرد متفاوت است.

مهم است بدانید که اگر بانوان تنها برای یک دوره و یا در فواصل زمانی طولانی از این قرص‌ ها استفاده کنند هرگز خطری سلامت فرد را تهدید نمی‌کند.

اما استفاده مکرر و مستمر از این قرص‌ ها می‌ توانند حالت نامناسب و عوارضی را برای فرد به همراه آورد، توجه کنید که در پی مصرف انواع قرص‌ های ضد بارداری اغلب بانوان حالت تهوع را تجربه می‌کنند و ممکن است با دردناک‌ تر شدن سینه‌ ها و یا متورم شدن آن احساس نامناسبی داشته باشند.

گاهی اوقات در پی مصرف قرص‌ های ضد بارداری مانند ال دی افراد شاهد افزایش رشد موهای زائد هستند و در مواردی افزایش وزن به صورت محسوس برای بانوان اتفاق می‌ افتد.

  سقط مکرر جنین

در پی مصرف قرص ضد بارداری ممکن است افراد در دوره بین قاعدگی لکه بینی و یا خونریزی محدود را تجربه کنند و البته تغییرات خلق و خو برای تعداد زیادی از بانوان رخ می‌دهد.

بسیاری از متخصصان معتقدند که در پی مصرف قرص‌ های ضد بارداری ممکن است افراد در روزهای ابتدایی سردردهای خفیف را تجربه کنند و به مرور زمان شاهد آکنه باشند، چنین اختلالاتی در پی مصرف قرص‌ های هورمونی کاملاً طبیعی است اما مهم است که این قرص‌ ها تنها در موارد ضروری مصرف شوند و نباید به هیچ عنوان به صورت خودسرانه و برای مدت طولانی از آنها استفاده نمایید.

برخی دیگر از عوارض قرص‌ های ضد بارداری کمی خطرناک‌ تر هستند.

اگر بانوان در پی مصرف این قرص‌ ها با احساس درد زیاد در ناحیه شکم مواجه شدند و یا درد قفسه سینه را تجربه نموده‌ اند باید به پزشک خود اطلاع دهند.

همچنین باید بدانید که سردردهای شدید و طولانی، تاری دید و هرگونه تورم، التهاب و درد در پاها و یا ران‌ ها علائم خطرناک بوده و نباید نسبت به آنها بی‌ تفاوت باشید.

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که اگر بانوان ضمن استفاده از انواع دخانیات به ویژه سیگار از قرص‌ های ضد بارداری استفاده کنند ممکن است عملکرد طبیعی بدن را با اختلال مواجه کند.

این بانوان کاندیدای مناسبی برای استفاده از قرص‌ های ضد بارداری مانند ال دی نیستند و همچنین بانوان بالای ۳۵ سال هم باید با احتیاط بیشتری از این قرص‌ ها استفاده نمایند.

فواید قرص ضد بارداری

فواید قرص ضد بارداری
فواید قرص ضد بارداری

ترکیبات خاصی که برای قرص‌ های ضد بارداری در نظر گرفته می‌شود نه تنها برای پیشگیری از بارداری موثر است بلکه برای بهبود برخی از آسیب‌ ها و بیماری‌ های جسمانی نیز کاربرد دارد.

گاهی اوقات متخصصان برای تنظیم میزان هورمون‌ های بدن بانوان مصرف قرص‌ های ضد بارداری را مناسب می‌ دانند و اگر شخصی با خونریزی‌ های غیر طبیعی مواجه باشد با مصرف این قرص‌ های هورمونی می‌ توانند به مرور زمان اختلال پیش آمده را نیز درمان کنند.

از طرفی اگر افراد با دردهای شدید در دوران قاعدگی مواجه باشند و این عارضه نشات گرفته از بیماری‌ های دیگر نباشد متخصصان می‌توانند برای تسکین و کاهش درد قاعدگی از قرص‌ های پیشگیری از بارداری استفاده نمایند.

  مراقبت های بارداری

حتماً می‌ دانید که بی‌ نظمی در سیکل قاعدگی بانوان تا چه حد خطرناک است و می‌ تواند سیستم طبیعی بدن را با مشکل مواجه کند.

متخصصان برای منظم‌ تر کردن سیکل قاعدگی بانوان مصرف قرص‌ های ضد بارداری را مناسب می‌دانند و مهم است که تحت نظر پزشک در دوره‌ های تعیین شده از آنها استفاده کرده تا پزشک بتواند مشکلات و آسیب‌ های هورمونی و اختلالات مربوط به رحم را درمان کند.

با این حال قرص‌ های ضد بارداری علاوه بر پیشگیری از بارداری می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان کمک کنند.

این قرص‌ ها برای بهبود آکنه‌ های پوستی کاربرد دارند و می‌ توانند از سرطان آندومتر جلوگیری نمایند.

در اغلب موارد متخصصان برای پیشگیری و یا کنترل سندروم تخمدان پلی کیستیک مصرف قرص‌ های ضد بارداری را روشی مناسب و موثر می‌ دانند و تمامی بانوان ضمن استفاده از این قرص‌ ها اثرات مطلوب و نتایج مناسب را دریافت نموده‌ اند.

قرص های ضد بارداری چقد موثر اند؟

قرص های ضدبارداری هورمونی(حاوی هورمون استروژن و پروژسترون) با جلوگیری از آزاد شدن تخمک از تخمدان‌ها مانع بارداری می‌شوند.

قرص‌هایی که فقط حاوی پروژسترون هستند، مخاط گردن رحم را غلیظ‌تر می‌کنند و مانع عبور اسپرم به رحم و رسیدن به تخمک می‌شوند.

می‌توان به قرص های ضد بارداری به عنوان یکی از رایج‌ترین و موثرترین روش‌های پیشگیری از بارداری اشاره کرد.

درصورتی که این قرص ها در ساعت مشخص و بدون وقفه مصرف شوند، تا 99 درصد از بارداری جلوگیری می‌کنند.

انواع قرص‌ های ضد بارداری

انواع قرص‌ های ضد بارداری
انواع قرص‌ های ضد بارداری
  • ترکیبی
  • مونوفازیک
  • چندفازی
  • قرص‌‌های چرخه طولانی مدت
  • قرص‌های فقط پروژسترون(مینی پیل)
  • ال دی با دوز کم
  • قرص اورژانسی

اگر متخصصان بخواهند برای درمان آسیب‌ های زنانه و تنظیم وضعیت هورمون‌ های بدن بانوان از قرص‌ های ضد بارداری استفاده کنند با توجه به مشکل پیش آمده و وضعیت بیمار بهترین نوع قرص‌ ها را تجویز کرده تا عملکرد دقیق و بدون خطا در بدن بانوان داشته باشد.

در این مطلب انواع قرص‌ های ضد بارداری را برایتان شرح خواهیم داد تا با آگاهی بیشتر بتوانید از آنها استفاده نمایید.

نوع اول قرص‌ های ضد بارداری را قرص‌ های ترکیبی می‌ نامند زیرا حاوی مقادیر معینی از هورمون استروژن و پروژسترون هستند.

درصورت فراموش کردن قرص های ترکیبی به کحض یادآوری قرص را مصرف کنید و قرص بعدی را در زمان خود مصرف کنید.

  تبخال تناسلی

دسته دیگری از انواع قرص‌ ها را مونوفازیک می‌نامند این قرص‌ ها در دوره‌ های یک ماهه استفاده می‌شوند و دوز یکسان و مشخص از انواع هورمون‌ ها دارند، پس از مصرف این قرص‌ ها در هفته آخر بانوان پریود می‌شوند و روال طبیعی مانند گذشته ادامه پیدا می‌کند.

دسته سوم قرص‌ ها را قرص‌ های چند فازی می‌نامند، در این قرص‌ ها سطح متفاوتی از هورمون‌ ها وجود داشته و مهم است که در یک دوره یک ماهه مصرف شوند.

دسته دیگری از انواع قرص‌ های ضد بارداری باید در چرخه ۱۳ هفته‌ ای استفاده شوند.

فرد باید به مدت ۱۲ هفته از قرص‌ های فعال استفاده کرده و نهایتاً در هفته آخر پریود اتفاق می‌افتد.

تمامی کسانی که از این نوع قرص استفاده می‌کنند در طی سال نهایتاً ۳ یا ۴ بار قاعدگی را تجربه خواهند کرد.

نوع دیگری از قرص‌ های ضد بارداری را قرص‌ های پروژسترون می‌نامند، این قرص‌ ها برای بانوانی مناسب است که نمی‌توانند از دیگر هورمون‌ ها مانند استروژن استفاده کنند.

درصورت فراموش کردن قرص‌های فقط پروژسترون اگر کمتر از 3 ساعت گذشته باشد به محض یادآوری قرص رامصرف کنید و قرص بعدی را در زمان خود مصرف کنید، اما اگر بیشتر از 3 ساعت گذشته باشد قرص را به محض یادآوری مصرف کنید و قرص بعدی را در زمان معمول خود مصرف کنید سپس برای 48 ساعت آینده از یک روش جلوگیری پشتیبان استفاده کنید.

برخی از انواع قرص‌ های ضد بارداری را ال دی با دوز کم می‌ نامند، این قرص‌ ها به صورت ترکیبی هستند و میزان مشخصی از هورمون را در خود گنجانده‌ اند.

کم بودن دوز این نوع قرص‌ ها باعث می‌شود تا بانوان عوارض جانبی محدودتری تجربه کنند و اغلب تغییرات زیادی در وضعیت جسمانی فرد رخ نمی‌دهد.

اما دسته دیگری از انواع قرص‌ ها را اورژانسی می‌ نامند، این قرص‌ ها برای پیشگیری از بارداری روش مناسبی نیستند و ممکن است باعث اختلال در قاعدگی بشوند و تنها زمانی کاربرد دارند که فرد رابطه‌ ای محافظت نشده داشته و می‌ خواهد به صورت فوری از بارداری پیشگیری نمایند.

مهم است بدانید که قرص‌ های اورژانسی عوارض زیادی در پی دارند و هر فرد نهایتاً سالانه می‌ تواند یک یا دو بار از این قرص‌ ها استفاده کند.

6 دیدگاه دربارهٔ «قرص ضدبارداری»

  1. سلام خسته نباشید قرص های ضدبارداری تا چه اندازه موثر هستن؟

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      برای مؤثربودن این قرص‌ها درجلوگیری از بارداری، باید آن‌ها را هر روز سرساعت مشخصی مصرف نمود.

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      هر روز، سرساعت مشخصی تا 84روز، باید یک قرص میل شود. بسته به مارک قرص، 7قرص آخر بدون هورمون یا حاوی استروژن خواهند بود. که در هر صورت، در مدت مصرف این 8 قرص اخیر دچار خونریزی خواهید شد.

    1. برندینگ پزشکی پیراطب

      گزینه‌های متفاوتی برای شروع قرص‌های ترکیبی وجود دارد. می‌توان مصرف قرص را از روز اول پریود شروع کرد. یک راه دیگر آن است که مصرف قرص را در اولین یکشنبه پس‌ازشروع پریود آغاز نمود. که دراین‌صورت باید در7روز اول پریود، از روش ضدبارداری دیگری به‌عنوان بک‌ آپ نیز استفاده کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما
ارتباط از طریق واتساپ
اینستاگرام دکتر سعید شمس