کولپوسکوپی چیست؟
کولپوسکوپی یک روش تشخیصی پزشکی است که برای بررسی سلامت دهانه رحم، واژن و قسمت خارجی رحم مورد استفاده قرار می گیرد.
کولپوسکوپی برای اولین بار در سال ۱۸۸۸ توسط هانس هانسمن یک پزشک آلمانی ابداع شد.
از این سال به عنوان یکی از روش های تشخیصی نوین و کارآمد مورد استفاده قرار گرفت.
متخصصان و پزشکانی که در زمینه زنان فعالیت دارند با استفاده از روش تشخیصی کولپوسکوپی می توانند بخش های مختلف رحم را بررسی کرده و اگر بافت غیر طبیعی وجود داشته باشد به آن پی می برند و می توانند اقدامات لازم را برای کنترل و درمان انجام دهند.
کولپوسکوپی به واسطه یک میکروسکوپ نوری انجام میشود که به آن کولپوسکوپ می گویند.
با استفاده از این دستگاه متخصصان می توانند تصاویر بزرگ تری از دهانه رحم و واژن را مشاهده نمایند.
اگر بافتی غیر طبیعی در این محدوده وجود داشته باشد با انجام بیوپسی می توانند نمونه برداری را انجام داده و مطلع میشوند که آیا سلول های سرطانی یا پیش سرطانی در این محدوده حضور دارند یا خیر.
سوالی که در ذهن بسیاری از بانوان وجود دارد این است که چه زمانی باید برای انجام کولپوسکوپی به پزشک مراجعه کنند.
اگر پس از انجام معاینات لگنی و تست پاپ اسمیر پزشک تشخیص دهد که سلول های غیر طبیعی در این محدوده حضور دارند از بانوان می خواهند که با انجام کولپوسکوپی دهانه رحم هر چه سریع تر از وضعیت این عضو حساس مطلع شوند.
به طور کلی از روش تشخیصی کولپوسکوپی برای تشخیص سرطان دهانه رحم، زگیل تناسلی و سایر بیماری های مربوط به دهانه رحم و واژن استفاده میشود.
مهم است بدانید که این روش تشخیصی کاملاً غیر تهاجمی بوده و به واسطه بزرگنمایی دستگاه متخصصان می توانند جزئیات بیشتری را بررسی کنند.
عوارض کولپوسکوپی
تمامی کسانی که برای انجام کولپوسکوپی به پزشک مراجعه می کنند ممکن است با این نگرانی مواجه باشند که آیا این شیوه تشخیصی برای آنها عوارضی در پی دارد یا خیر.
عموم متخصصان این اطمینان را به افراد می دهند که کولپوسکوپی یک روشی کاملاً ایمن و بدون عارضه است اما در موارد بسیار نادر ممکن است افراد مشکلاتی مانند خونریزی شدید، عفونت و درد لگن را تجربه کنند.
این عوارض تا حدودی طبیعی می باشند و نهایتاً طی چند روز بهبود پیدا می کنند.
اما اگر این عوارض برای مدت طولانی ادامه داشته باشد و هر لحظه شدت آن بیشتر شود بهتر است که با پزشک خود در میان بگذارید.
متخصصان از جمله دکتر فاطمه علیزاده به تمامی بانوان توصیه می کنند که بعد از انجام کولپوسکوپی اگر خونریزی های بسیار شدیدی را تجربه می کنند و همراه با آن تب و لرز اتفاق می افتد باید به مراکز درمانی مراجعه کنند.
توجه کنید که اگر درد ناحیه شکم در حد بسیار جزئی و شبیه به یک گرفتگی عضلانی باشد خطری نداشته و به مرور زمان بهبود پیدا می کند.
اما اگر درد شکم آنقدر شدید باشد که فرد نتواند فعالیت های شخصی خود را انجام دهد و این عارضه هر لحظه تشدید شود باید به پزشک مراجعه نمایند تا اقدامات لازم برای کنترل و رفع عارضه پیش آمده انجام پذیرد.
اقدامات قبل از آزمایش کولپوسکوپی
اگر متخصصان بخواهند روش تشخیصی کولپوسکوپی را برای بانوان انجام دهند از آنها می خواهند که چندین نکته را رعایت کرده تا نتیجه آزمایش دقیق و بدون خطا باشد.
مهم است که بانوان بعد از اتمام دوره قاعدگی برای انجام این تست به پزشک مراجعه کنند و البته فرد نباید در وضعیت بارداری باشد.
همچنین توصیه میشود که ۴۸ ساعت قبل از انجام کولپوسکوپی از انجام روابط جنسی خودداری کرده و تا دو روز پیش از این تست نباید فرد از تامپون استفاده کند.
اگر به واسطه بیماری های واژن از انواع داروها و یا کرم های موضعی استفاده می کنید تا دو روز قبل از کولپوسکوپی نباید از این محصولات دارویی استفاده نمایید.
بهتر است که پیش از آزمایش تمامی داروهای مصرفی خود را به پزشک اعلام کنید.
همچنین می توانید در این دوره از مسکن های مجاز و بدون نسخه مانند ایبوپروفن استفاده کنید و البته با این کار می توانید به دریافت نتیجه دقیق از این آزمایش تشخیصی کمک کنید.
نکات تکمیلی
شاید تصور کنید که در زمان انجام تست کولپوسکوپی بانوان درد زیادی متحمل میشوند.
به یاد داشته باشید که این روش تشخیصی بدون درد است و تنها هنگام ورود اسپکولوم به واژن ممکن است درد بسیار خفیف و گرفتگی لحظه ای حس شود.
اما از آنجایی که متخصصان برای برداشت نمونه از دهانه رحم از محلول اسید استیک استفاده می کنند امکان سوزش بسیار خفیفی برای بانوان وجود دارد که البته این احساس کاملاً کوتاه و زود گذر است و نیازی به مصرف انواع مسکن و یا استفاده از بی حسی نخواهند داشت.
همچنین به یاد داشته باشید که تست کولپوسکوپی تنها زمانی انجام میشود که نتیجه تست پاپ اسمیر نامساعد باشد و نشان دهد که سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم قرار گرفته اند.
برای انجام کولپوسکوپی متخصصان سلول های غیر طبیعی را جهت بیوپستی برداشت می کنند.
این روند تفاوت چشمگیری با تست پاپ اسمیر دارد زیرا برای پاپ اسمیر متخصصان بافت رحم را مستقیماً برای آزمایش نمونه برداری می کنند.
با این حال به یاد داشته باشید که این روش تشخیصی برای بانوان بسیار مهم و کارآمد است و آنها را از بیماری های خطرناک و پیچیده ای مانند سرطان دهانه رحم آگاه می کند.
با تمام این تفاسیر اگر متخصصان از شما می خواهند که این تست را انجام دهید بدون فوت وقت برای انجام آن اقدام کنید زیرا با انجام این آزمایش تخصصی از سلامت رحم مطلع شده و اگر عارضه ای پنهان و محدود وجود داشته باشد در همان مراحل ابتدایی رفع و درمان خواهد شد.
پس از انجام کولپوسکوپی محدودیتی برای بانوان به وجود نمی آید و می توانند به راحتی به زندگی شخصی و فعالیت های روزمره خود ادامه دهند.
به یاد داشته باشید که مراقبت های قبل از کولپوسکوپی بسیار حائز اهمیت هستند.
مهم است که با رعایت نکات گفته شده از طرف پزشک به دقت و کاهش خطا در این روش تشخیصی کمک کنید.
4 دیدگاه دربارهٔ «کولپوسکوپ یا کولپوسکوپی»
سلام خانم دکتر مدت زمان انجام کولپوسکوپی چقدر هست؟
سلام. مدت زمان انجام کولپوسکوپی معمولاً بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه است.
سلام آیا این کار برای خانم های یائسه هم قابل انجامه؟
سلام بله، کولپوسکوپی برای خانمهای یائسه نیز قابل انجام است. کولپوسکوپی یک روش تشخیصی است که با استفاده از یک دستگاه به نام کولپوسکوپ، به پزشک این امکان را میدهد تا سطح واژن و دهانه رحم (سرویکس) را بهطور دقیقتر و بزرگتر مشاهده کند.