یائسگی چیست؟
یکی از تغییرات جسمانی که با افزایش سن تمامی بانوان آن را تجربه می کنند یائسگی است.
یائسگی می تواند برای بانوان عوارضی در پی داشته باشد که سلامت جسمانی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
یائسگی به معنی اتمام دوره های قاعدگی است و به گونه ای است که فرد دیگر شرایط مساعد برای بارداری و تولید مثل را ندارد.
زمانی که یائسگی اتفاق می افتد به دلیل تغییرات شدید هورمونی بانوان علائمی متوسط و شدید را تجربه می کنند و البته با مراقبت و گاهاً دارو درمانی این عوارض را می توان کنترل کرد، اما نمی توان راهی برای پیشگیری از یائسگی پیدا کرد.
مهم است بدانید که یائسگی یک عارضه یا بیماری شناخته نمیشود بلکه روال طبیعی جسم بانوان بدین گونه است و با آغاز یائسگی فرد وارد پروسه جدید میشود، اکثر بانوان چند سال قبل از یائسگی با قطع و بی نظمی پریود مواجه هستند.
توجه داشته باشید زمانی که یائسگی اتفاق می افتد عملکرد تخمدان ها نیز مختل شده و روند تولید هورمون استروژن نیز کاهش پیدا می کند.
با این حال بانوان از چند سال قبل از یائسگی با علائمی که تجربه می کنند متوجه وقوع این عارضه میشوند و می توانند با مصرف دارو و قرار گرفتن تحت نظر متخصصان یائسگی را به تاخیر انداخته و حتی پس از وقوع یائسگی می توانند شرایط جسمانی را در حد ایده آل نگه دارند.
عموماً بانوان در محدوده سنی ۴۵ تا ۵۵ سالگی با یائسگی مواجه میشود و البته وقوع یائسگی به عواملی مانند ژنتیک نیز بستگی دارد، در ادامه مطلب علائم یائسگی را برایتان شرح خواهیم داد و شما را با فواید و عوارض آن آشنا خواهیم کرد.
اگر سطح آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید می توانید از عوارض ناشی از یائسگی کاسته و شرایط جسمانی بهتری را تجربه نمایید.
علائم یائسگی
اولین نشانه یائسگی با تغییرات در روند پریود آغاز میشود.
اگر متوجه میشوید که دوره قاعده ای کوتاه تر از قبل اتفاق می افتد و یا افزایش و کاهش میزان قاعدگی نسبت به گذشته را به صورت محسوس مشاهده می کنید باید بدانید که به احتمال خیلی زیاد یائسگی در پیش است.
اما علاوه بر اختلال در دوره قاعدگی بانوان حالاتی مانند گرگرفتگی، تعریق زیاد و حتی قرمز شدن رنگ پوست را تجربه می کنند.
مهم است بدانید که با آغاز دوره یائسگی بانوان توانایی باروری را از دست داده و از آنجایی که هورمون استروژن کاهش پیدا می کند احتمال بارداری هر لحظه کمتر خواهد شد.
البته متخصصان بی نظمی در دوره قاعدگی را برای بانوانی که در دوره میانسالی هستند از مهمترین علائم و نشانه های یائسگی می دانند.
بهتر است که با برهم خوردن نظم قاعدگی حتماً به پزشک اطلاع داده تا مراقبت های لازم برای به تاخیر انداختن یائسگی انجام پذیرد.
یکی دیگر از علائم و نشانه های مهم یائسگی احساس خشکی، خارش و ناراحتی در واژن است، معمولاً این عوارض را افراد در هنگام روابط جنسی بیش از هر زمان دیگری تجربه می کنند و متخصصان می توانند برای بهبود خشکی واژن و کاهش ابتلا به عفونت از انواع مرطوب کننده استفاده نمایند.
حتماً شما هم شنیده اید اغلب بانوانی که با یائسگی مواجه هستند حالتی مانند گرگرفتگی را تجربه می کنند.
چنین عارضه ای برای بانوان که در محدوده یائسگی قرار دارند کاملاً طبیعی است این افراد در حالات مختلف به صورت ناگهانی احساس گرما و حرارت زیاد کرده و این گرما در صورت و قفسه سینه بیش از هر بخش دیگری احساس میشود.
بسیاری از بانوان معتقدند که با آغاز یائسگی خواب نامناسبی داشته و در حین خواب با عرق کردن، اضطراب و حتی تکرر ادرار مواجه میشوند.
این موارد باعث میشود تا افراد خواب با کیفیتی نداشته باشند و نیاز است که برای رفع این عارضه به پزشک مراجعه نمایند.
از دیگر نشانه های یائسگی باید به تغییرات احساسی شدید اشاره کرد، اغلب بانوان ممکن است کمی عصبی یا بد خلق به نظر برسند و حالاتی مانند افسردگی، استرس و بی حالی را در این دوران تجربه می کنند.
عوارض یائسگی
یائسگی یکی از مراحلی است که بانوان در سنین میانسالی پشت سر می گذارند اما اگر بخواهیم از عوارض یائسگی بگوییم می توان به گرگرفتگی و حالات نامساعد و مضطرب بانوان اشاره کرد.
اغلب بانوانی که یائسگی را تجربه می کنند حال عمومی مساعدی نداشته و حتی ممکن است در کنار تغییرات جسمانی مشکلات روحی را تجربه نمایند.
این افراد ممکن است در پی تغییرات جسمانی مشکلاتی را در روابط زناشویی خود تجربه کنند و بر اساس تغییراتی که در بدن اعمال میشود و حتی اختلالات پیش آمده ممکن است فرد با بیماری های قلبی و عروقی مواجه شود.
اما مهم است بدانید که یائسگی ارتباط نزدیکی با پوکی استخوان دارد.
پوکی استخوان مشکلی است که اغلب بانوان پس از یائسگی تجربه می کنند و این مسئله برای آنها تا حد زیادی خطر آفرین خواهد بود.
پوکی استخوان مشکلی است که عموماً بانوان بیش از آقایان تجربه می کنند و علت آن مربوط به یائسگی بانوان است.
زمانی که بانوان با یائسگی مواجه میشوند مواد معدنی موجود در استخوان ها به ویژه کلسیم از بین رفته و با از بین رفتن کلسیم تولید استروژن نیز کاهش چشمگیری خواهد یافت، همین مسئله به مرور زمان و البته با سرعت زیاد باعث ایجاد پوکی استخوان ها شده و افراد مشکلاتی مانند درد کمر و حتی شکستگی را در بخش های مختلف بدن خیلی راحت تجربه می کنند.
با این تفاسیر یائسگی تغییراتی چشمگیر و وسیع را در بدن بانوان اعمال می کند و همین مسئله باعث میشود که بانوان تا مدت طولانی حال جسمانی و روحی مساعدی نداشته باشند و نیاز است که مدت زمان زیادی از این مسئله بگذرد و بانوان با تامین نیاز بدن به واسطه انواع داروها و مکمل ها می تواند تعادل را در بدن برقرار نمایند و با کمتر کردن عوارض ناشی از یائسگی به روال طبیعی زندگی خود ادامه خواهند داد.
مهم است در صورت بروز علائم از پزشک متخصص همچون دکتر فاطمه علیزاده کمک بگیرید تا به کم شدن علائم شما کمک کنند.
بهترین تغذیه در دوران یائسگی
با آغاز دوره یائسگی بانوان بیش از هر زمان دیگر باید به سلامت خود اهمیت داده و با انجام مراقبت های گفته شده از طرف پزشک به کمتر کردن عوارض این دوره حساس کمک خواهند کرد.
مهم است که بانوان در دوره یائسگی تغذیه مناسبی داشته باشند، برخی از مواد خوراکی را بیش از قبل مصرف کرده و برخی دیگر را از رژیم روزانه خود حذف کنند، مصرف انواع میوه ها و سبزیجات ارگانیک کمک می کند تا وضعیت هورمونی بدن به حد متعادل برسد و با کمتر کردن عوارض قاعدگی بانوان اختلالات و مشکلات کمتری را تجربه می کنند.
سبزیجات و میوه ها دارای ترکیبات خاصی به نام فیتواستروژن ها هستند که ساختاری شبیه به هورمون استروژن داشته و می توانند تا حد زیادی به سلامت بدن کمک کنند، ناگفته نماند که انواع حبوبات نیز دارای فیتواستروژن هستند و می توانند اختلالات قاعدگی را کنترل و رفع کنند.
مهم است که بانوان روزانه انواع حبوبات را مصرف کرده تا بتوانند نیاز بدن را به این واسطه تامین نمایند.
ناگفته نماند که اگر در این دوره حساس بیش از حد از انواع چربی ها استفاده کنید باعث بروز سرطان سینه در یائسگی میشود.
بهتر است که چربی مصرفی خود را کنترل کرده و از محصولات ارگانیک و بدون کلسترول استفاده نمایید.
متخصصان و پزشکان تاکید زیادی بر کاهش مصرف مواد قندی دارند.
همچنین داشتن تحرک و فعالیت کافی و انجام فعالیت های ورزشی مرتب کمک می کند تا بانوان با مشکلاتی همچون پوکی استخوان مواجه نشوند.
توصیه میشود که مصرف کافئین را حذف کرده و مصرف چای را به حداقل برسانید.
استعمال سیگار و عدم مواجهه با نور خورشید به مرور زمان آسیب های جسمانی وسیع را در پی دارد.
بهتر است که بانوان تمامی نکات گفته شده از طرف پزشک را رعایت کرده تا بتوانند ضمن طی کردن قاعدگی با آسیب ها و عوارض کمتر از سلامت خود مراقبت کنند و با تامین نیاز بدن تغییرات را به حداقل خواهند رساند.